Startsida
Filmer
Evenemang
Biljetter
Biografer
Schema
Skribent
Historik
Press
Arrangorer
Kontakta oss

In english

Välkommen!

Puh!! Äntligen var det över. 10-årsjubiléet. Den sista besökaren hade gått hem, filmrullarna låg i sina burkar, ljuset i biosalongen var släckt och ridån hade dragits för för sista gången. Nu återstod bara att beställa en taxi, åka hem och dra täcket över huvudet och försöka kompensera ett bristande näringsintag med de femhundra salta kringlor som blivit över från invigningsfesten.

Så här efteråt, när vi alla sovit ut och tagit oss samman så till den milda grad att vi till och med producerat den 11:e Stockholms Judiska Filmfestival, vars katalog du nu håller i din hand, känns 10-årsjubiléet som en triumf för vårt arbete att föra ut den judiska kulturen i det svenska samhället. Vem som helst skulle bli lycklig av en smockfull salong på anrika Skandia, 700 personer som kommit för att se Ettore Scolas Unfair Competition och festa till tonerna av det paljetterade Chesty Morgan.

Nu blickar vi framåt, det är bara nio år kvar till 20-årsjubiléet så det gäller att vara ute i god tid. Den som väntar på nåt gott…

Årets festival öppnas med Nowhere in Africa, årets Oscarvinnare för bästa utländska film, ett storslaget epos om flyktingskap och livsbejakelse i andra världskrigets skugga. Missa inte heller årets jiddischklassiker The Vow eller den charmiga Ruthie and Connie: Every Room in the House. Och ta
för gudskelov chansen att se Ulrike Ottingers film Südostpassage (Odessadelen), en konstfilm som väckte stor uppmärksamhet på Dokumenta 11 i Kassel.

Christina Gamstorp