Marock 51 Birch Street KZ Min pappas palestinska slav Three Mothers Grünfeld: Opphav ukjent

51 Birch Street

Hur väl känner man sina egna föräldrar, och hur väl vill man känna dem egentligen?
Dougs föräldrar Mina och Mike är egentligen inte människor man gör en film om, varken kända eller rika utan bara alldeles vanliga trebarnsföräldrar i en av New Yorks medelklassförorter. Efter över femtio års äktenskap dör Mina plötsligt. Bara tre månader senare återvänder Mike från ett besök i Florida och berättar att han tagit upp bekantskapen med sin tidigare sekreterare. Några månader senare är de gifta. Det nya äktenskapet väcker många frågor hos barnen och Doug börjar gräva i föräldrarnas liv och leverne. Han finner bland annat mammans dagböcker där hon
ger uttryck för sina frustrationer, oron för att maken är otrogen och andra intimiteter. Långsamt krackelerar den välputsade familjefasaden.
Doug Blocks film blir inte bara en öm skildring av sorgen över en död mamma
och en frånvarande pappa. Den lyckas också utifrån det högst privata skildra hur världen drastiskt har förändrats från det konservativa 50-talet till ett 60- och 70-tal där kvinnor fick ta plats och förväntades förverkliga sig själva både yrkesmässigt och sexuellt och hur krångligt det kan vara att leva i en föränderlig tid.

Tillbaka till filmer Tillbaka till schemat

Faktaruta

Regi: Doug Block
USA 2005
88 min
Sajtkonsulterna AB