A Child of the Ghetto

Klassisk stumfilm om den stackars flickan vars mor dör. Hon hamnar omedelbart i klammeri med med rättvisan och flyr oskyldigt anklagad ut på den "trygga" amerikanska landsbygden. Men så enkelt kommer hon inte undan, rättvisan är henne hack i häl. Nyskriven musik av Alexander Freudenthal och Hans Nyman.

"För ungefär ett år sedan frågade Hans Nyman mig om jag ville samarbeta med honom i ett stumfilmsmusikprojekt. Jag fick via Dan Grandér tag i Lisa Rivo på "The National Center for Jewish Film" och hon sände mig en hel hög med stumfilmer med judiska teman. Hans och jag fastnade för D.W. Griffiths "A Child of the Ghetto" från 1910.

Anledningarna härtill var många; den spännande intrigen, miljöerna från Lower East Side i New York och de många scenbytena. Vårt mål med filmmusiken har varit att blanda genomkomponerade partier med improvisationer enligt givna ramar. Musiken är så att säga både förutbestämd och samtidigt skapad i detta nu".

Musiken till "A Child of the Ghetto" framförs av: Emma Lindhamre - Cello Alexander Freudenthal – klarinetter Hans Nyman – barytongitarr och cittra Pär Jaktelius - trummor.

Filmen visas söndag 14/10, kl 15.15, ZITA, Salong 1.

Filmer Schemat

Faktaruta

Regi: D.W Griffith, USA 1910, 15 min