Startsida
Filmer
Evenemang
Biljetter
Biografer
Schema
Gästskribent
Historik
Press
Arrangorer
Kontakta oss

In english

GÄSTSKRIBENT JONATHAN METZGER

- See, if you read the whole book you will see that the heebs were in Egypt for like generations. And this was the olden times and they weren't into the needletrade or scrap or bootlegging or prizefighting. They were mainly into construction, bricks!
Reuben Shapiro lär ut det judiska folkets historia till sin son Joshua.

Mitt kanske starkaste judiska filmminne är när jag som 12-13-åring såg Joshua (1985, regi: Ted Kotcheff) för första gången. Filmen är baserad på Mordechai Richlers självbiografiska roman med samma namn och är en orgie i den judisk-amerikanska filmens stereotyper, fast med ett helt eget stuk.

Klichén om den dysfunktionella judiska familjen tas till nya höjder i berättelsen om en pojke som växer upp under andra världskriget i Ottawas lilla judiska ghetto med en frånvarande smågangster till pappa och en strippa till mamma. Mamman övar på sin show genom att strippa på sonens Bar-Mitzvah fest och förhör sedan Joshuas till hälften skräckslagna, till hälften kåtslagna, knappt könsmogna kompisar om hur många som fick stånd av hennes uppträdande.

Ett annat oförglömligt ögonblick i filmen är när Joshua som vuxen hamnar i en trängd situation i omklädningsrummet på en snobbig "gentlemansklubb" och helt sonika börjar bälga ur sig folkvisan "Hine ma tov u manaim" inför de förskräckta mycket "icke-judiska" gentlemännens blickar.

När Harry mötte Sally-regissören Rob Reiner har en gång påstått att skillnaden mellan 'judisk' och 'kristen' komedi är att i 'kristna' komedier finns det alltid ett uppenbart yttre hinder som huvudpersonen måste förhålla sig till. I 'judiska' komedier behövs det däremot inget yttre hinder, eftersom huvudpersonens egna neuroser skapar tillräckligt med problem. Enligt den definitionen är Joshua en typisk 'judisk' komedi, men det underbara med filmen är att det inte bara är huvudpersonens svagheter som har sin grund i hans judiska uppväxt, utan att det även är därifrån han hämtar sin styrka.

Jonathan Metzger
Författare och regissör


Möt Jonathan Metzger!