Three mothers (Shalosh Ima’ot)

In i en välbärgad judisk familj i Kairo föds trillingarna Rose, Flora och Yasmine. De välsignas personligen av ingen mindre än kung Farouk av Egypten. Trots att deras liv är så olika hänger trillingarna ihop som ler och långhalm. Vi får följa dem genom kärlek, hopplösa äktenskap och Roses vilda liv som nattklubbssångerska i 60-talets pryda Israel.

Som gamla lever kvinnorna åter tillsammans, utan män och barn. Rose drömmer om att göra grand comeback medan Yasmine är i ett trängande behov av en njurtransplantation. Som trillingar är det ibland svårt att leva både med och utan varandra, och deras liv fördunklas också av skuggorna från det förflutna. På ett mycket dramatiskt sätt ändras kvinnornas liv när ett av liken i garderoben stiger fram och tvingar systrarna att konfrontera sina hemligheter och lögner för att få förlåtelse.

Filmen, som till stor del bygger på Dina Zvi-Riklis egen familjehistoria är både en underbar och glittrande skildring av ett svunnet Israel och ett ömsint porträtt av syskonskapets många sidor. Porträtten av de åldrande trillingarna är imponerande, inte minst Rosa som spelas av Israels Grand Dame, Gila Almagor. Three Mothers har fått stor uppmärksamhet på många internationella festivaler, och gått för utsålda hus i Israel.

Filmer Schemat

Faktaruta

Regi: Dina Zvi-Riklis
Israel 2006
106 min